BDA | Baton Rouge Residence

Baton Rouge Residence

This 7,500-square foot residence sits perched upon the highest point of its sloping site, set back from the road, and nestled between the many existing trees. In order to retain the verdant nature of the wooded property, the elongated footprint of the home has been pushed and pulled in such a way that the building sits around and within the existing landscape. The client’s vision for a Mediterranean style exterior with a contemporary interior plan was achieved by the use of plaster exterior finishes with a grand arched entryway, large expanses of floor to ceiling windows, and a open floorplan with an interior motif of soft arches, double heights spaces, and overlooking mezzanines. Floor to ceiling windows of the main facade and the two-story arched window looking out to the back patio work with the open-floor plan to allow natural light to illuminate main spaces of the home.   While the trees on the site provide ample privacy, the many windows of the facade create a glowing effect, shining thorough the trees.

This home features an entry foyer with a grand, curving staircase, a formal dining room, a formal living room, a kitchen which opens out onto an informal living room and breakfast nook, 3 bedrooms, a home office, and both a covered and uncovered outdoor living space. The building is oriented on two main axes; there is a long axis along which the majority of living spaces are aligned, and a cross axis from which you approach the entry portico and arched doorway, circulated through the home, and exit out to the back patio, which terminates in a wading pool.